Het artikel

Pagina 7

Pagina 11

Naar seksuele diversiteit kijkend is een relatief onzichtbare groep die van aseksualiteit. Het is  niet alleen dat het onbekend is, er wordt soms zelfs ronduit gezegd dat het niet bestaat of dat het te verhelpen is. Er bestaan veel misverstanden. Nikki: “Ik denk dat het grootste probleem is dat als mensen het woord aseksualiteit horen, ze denken aan mensen die seks afkeuren en er echt avers tegen zijn.” En dat terwijl het juist over een groep gaat met veel verschillende ervaringen. Marnel: “Sommige mensen vinden seks vies, anderen hebben geen interesse, en sommige aseksuelen vinden het juist leuk. De enige ‘regel’ voor aseksualiteit is dat je minder of zelfs geen aantrekkingskracht voelt tot andere mensen. Je kunt nog steeds verliefd worden, en ook seks hebben (omdat het leuk is, of voor je partner), en jezelf nog steeds aseksueel noemen.”

 

Mensen die zich op het aseksuele spectrum bevinden ervaren seksuele aantrekkingskracht niet, of in beperkte mate. Marnel: “Ik definieer het als een gebrek aan aantrekkingskracht: je voelt niet alleen geen ‘vonk’ als je iemand ziet, je denkt er vaak niet eens aan om met ze naar bed te willen gaan. Voor mijzelf, in ieder geval, is het een compleet gebrek aan interesse.” Andere mensen ervaren dit soms wel, maar bijvoorbeeld alleen onder specifieke omstandigheden. Nikki: “Voor mij betekent het niet zozeer dat ik helemaal geen seksuele aantrekkingskracht voel, maar ik kan me alleen seksueel aangetrokken voelen tot mensen waar ik een goede band mee heb. Dit kan vriendschappelijk zijn of romantisch of beide, maar ik moet iemand eerst goed kennen voor ik die gevoelens kan hebben. Ik identificeer me dus als demiseksueel. Dit wil echter niet zeggen dat ik (voor mij onbekende) mensen niet aesthetisch kan waarderen of knap kan vinden.”

 

Hoe kom je daar eigenlijk achter, dat je aseksueel bent? Nikki: “Het was een soort gevolg voor mij van het ontdekken van het verschil tussen romantische aantrekkingskracht en seksuele aantrekkingskracht. Toen ik daar meer over leerde kwam ik er ook achter dat het okay is als die twee van elkaar verschillen. Ik ben ook demi-romantisch, daten is iets wat absoluut niet in mijn systeem zit en ik ben in mijn hele leven alleen nog maar verliefd geworden op goede vrienden.”

 

Reacties op dat iemand aseksueel is kunnen erg verschillen. Marnel: “Mijn familie en vrienden reageerden bijna allemaal heel rustig. Veel van hen zeiden dat ze het eigenlijk al verwachtten (wat ik wel grappig vond, want ik wist het toen zelf pas heel recent). Vaak moet ik het wel eerst uitleggen. Soms heb ik nare ervaringen, bijvoorbeeld toen ik een jongen afwees die mij wel zag zitten (maar die ik heel eng vond) door te zeggen dat ik op ‘niets’ val, en zeker niet op hem. Vervolgens zei hij dat hij me hier wel van af kon helpen, als ik maar met hem naar bed zou gaan!”

 

Het aseksuele spectrum kent dus een verscheidenheid aan ervaringen, met evenveel verschillende reacties hierop. Marnel: “[Ik denk] dat veel mensen niet snappen dat seksuele aantrekkingskracht, net als op welk(e) gender(s) je valt, een spectrum is. Het is geen aan- of uit-knop. Mijn moeder maakte laatst een mooie vergelijking: voor sommige mensen is seks het mooiste dat er bestaat, en voor anderen is het net zo spannend als de was vouwen.”

Aseksualiteit

Interview Nikki

Interview

Hoe definieer jij aseksualiteit?

 

Voor mij betekent het niet zozeer dat ik helemaal geen seksuele aantrekkingskracht voel, maar ik kan me alleen seksueel aangetrokken voelen tot mensen waar ik een goede band mee heb. Dit kan vriendschappelijk zijn of romantisch of beide, maar ik moet iemand eerst goed kennen voor ik die gevoelens kan hebben. Ik identificeer me dus als demiseksueel. Dit wil echter niet zeggen dat ik (voor mij onbekende) mensen niet aesthetisch kan waarderen of knap kan vinden.

 

 • Hoe kwam je erachter dat je demiseksueel bent?

 

Het was een soort gevolg voor mij van het ontdekken van het verschil tussen romantische aantrekkingskracht en seksuele aantrekkingskracht. Toen ik daar meer over leerde kwam ik er ook achter dat het okay is als die twee van elkaar verschillen. Ik ben ook demi-romantisch, daten is iets wat absoluut niet in mijn systeem zit en ik ben in mijn hele leven alleen nog maar verliefd geworden op goede vrienden.

 

 • Hoe ervaar jij het om aseksueel te zijn?

 

Het is iets waar ik nauwelijks last van heb. Ik kan me bijna niet identificeren met mensen die wel aan het hele datingproces doen, maar dat levert over het algemeen alleen maar grappige gesprekken op.

 

 • Hoe reageert jouw omgeving als je ze vertelt dat je aseksueel bent?

 

Ik heb nog nooit een situatie gehad waarin ik het echt moest vertellen. Het is niet iets dat mijn leven zo verandert dat ik dingen op een hele andere manier aanpak dan mensen die niet aseksueel zijn. Dus veel mensen weten het niet en hoeven het niet te weten. De mensen waar ik het wel mee bespreek zijn mijn vrienden, die bijna allemaal wel iets hebben met de LGBTQ-community.

 

 • Is aseksualiteit voor jou ooit een probleem geweest in een romantische relatie, en zo ja hoe ben je hiermee omgegaan?

 

Voor mij niet. Ik heb ooit een partner gehad die zelf aseksueel was en dus echt geen interesse had in seks en dat was voor mij ook geen probleem.

 

 • Wat zou je willen dat mensen zouden weten over aseksualiteit?

 

Ik denk dat het grootste probleem is dat als mensen het woord aseksualiteit horen, ze denken aan mensen die seks afkeuren en er echt avers tegen zijn. Wat belangrijk is is dat er bekend wordt dat aseksualiteit, net als seksualiteit en gender, een spectrum is.

Interview Marnel

Interview

 • Hoe definieer jij aseksualiteit?

 

Ik definieer het als een gebrek aan aantrekkingskracht: je voelt niet alleen geen ‘vonk’ als je iemand ziet, je denkt er vaak niet eens aan om met ze naar bed te willen gaan. Voor mijzelf, in ieder geval, is het een compleet gebrek aan interesse.

 

 • Hoe kwam je erachter dat je aseksueel bent?
   

Ik wist altijd dat er iets niet ‘klopte’ aan mijn seksualiteit. Eerst dacht ik dat ik lesbisch was, maar ook dat label voelde niet goed. Eigenlijk kwam ik er pas achter toen ik zomaar iets op internet tegenkwam over aseksualiteit. Ik keek vervolgens op de AVEN website over aseksualiteit, en voelde meteen dat dit label veel beter klopte. Meteen voelde ik een rust over me heen komen en wist ik dat het goed zat!

 

 • Hoe ervaar jij het om aseksueel te zijn? [En hoe verhoud je je tot het aseksuele spectrum?]
   

Ik ervaar het maar een heel klein beetje bewust. Vaak vergeet ik het zelfs. Ik ben er erg weinig mee bezig, juist omdat de weet dat ik aseksueel ben mij een soort rust geeft. Ik word er weinig persoonlijk mee geconfronteerd, maar erger mij wel enorm aan bijvoorbeeld media die ervanuit gaan dat iedereen seksuele gevoelens heeft.

 

 • Wat zijn de grootste misverstanden die jij tegenkomt?
   

Het grootste misverstand is dat iedereen ervanuit gaat dat iedereen wel op ‘iets’ valt. Man, vrouw, iemand tussen of buiten dit spectrum, of zelfs objecten, veel mensen denken dat iedereen wel door iets gekieteld wordt. Verder denk ik dat veel mensen niet snappen dat seksuele aantrekkingskracht, net als op welk(e) gender(s) je valt, een spectrum is. Het is geen aan- of uit-knop. Mijn moeder maakte laatst een mooie vergelijking: voor sommige mensen is seks het mooiste dat er bestaat, en voor anderen is het net zo spannend als de was vouwen.

 

 • Hoe reageert jouw omgeving als je ze vertelt dat je aseksueel bent?

Mijn familie en vrienden reageerden bijna allemaal heel rustig. Veel van hen zeiden dat ze het eigenlijk al verwachtten (wat ik wel grappig vond, want ik wist het toen zelf pas heel recent). Vaak moet ik het wel eerst uitleggen. Soms heb ik nare ervaringen, bijvoorbeeld toen ik een jongen afwees die mij wel zag zitten (maar die ik heel eng vond) door te zeggen dat ik op ‘niets’ val, en zeker niet op hem. Vervolgens zei hij dat hij me hier wel van af kon helpen, als ik maar met hem naar bed zou gaan!

 

 • Is aseksualiteit voor jou ooit een probleem geweest in een romantische relatie, en zo ja hoe ben je hiermee omgegaan?
   

Ik heb een tijd lang een relatie met een meisje gehad, vooral om te zien of het label ‘lesbisch’ klopte. Deze relatie was heel ongelukkig en ik voelde me totaal niet goed, onder andere omdat zij graag seks wou en ik totaal niet. Destijds dacht ik, als 17-jarige, ‘maar ik ben toch veel te jong voor seks!’, maar nu herken ik die gevoelens als aseksualiteit. Nu, als 23-jarige, heb ik geen relatie, en ook geen behoefte hieraan. Ik ben heel gelukkig met een leuke hond en een goed stel vrienden!

 

 • Wat zou je willen dat mensen zouden weten over aseksualiteit?
   

Ik noemde al eerder dat ik vind dat veel mensen niet snappen dat ook aseksualiteit een spectrum is. Sommige mensen vinden seks vies, anderen hebben geen interesse, en sommige aseksuelen vinden het juist leuk. De enige ‘regel’ voor aseksualiteit is dat je minder of zelfs geen aantrekkingskracht voelt tot andere mensen. Je kunt nog steeds verliefd worden, en ook seks hebben (omdat het leuk is, of voor je partner), en jezelf nog steeds aseksueel noemen.

VOLG ONS
 • Instagram - Black Circle
 • Facebook - Black Circle
 • YouTube - Black Circle

Is de PVK ook iets voor jouw school? Bestel de editie van 2020 hier!

NIEUWSBRIEF

Nieuwsgierig wat de resultaten zijn van de Paarse Vrijdag Krant? Wil je op tijd gewaarschuwd worden als er nieuwe kranten beschikbaar zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Subscribe for Updates