Feiten en cijfers

Uit onderzoek van Rutgers WPF is het volgende gebleken:

 

  • Hoeveel jongeren zijn homoseksueel of biseksueel?

2,7% van de jongens zegt vooral of alleen op seksegenoten te vallen.

1,5% van de meisjes zegt vooral of alleen op seksegenoten te vallen.

0,3% van de jongens zegt net zoveel op jongens als op meisjes te vallen.

0,9% van de meisjes zegt net zoveel op jongens als op meisjes te vallen.

1,7% van de jongens zegt vooral op het andere geslacht maar ook een beetje op seksegenoten te vallen.

4,8% van de meisjes zegt vooral op het andere geslacht maar ook een beetje op seksegenoten te vallen.

 

Dit allemaal valt onder het de term ‘homoseksualiteit’. Wanneer je deze getallen dus bij elkaar optelt is gemiddeld 5,7% van de jongens en 6.6% van de meisjes homoseksueel. Dit betekent dat gemiddeld ongeveer 1 op de 19 jongeren homoseksueel is.

 

  • Vinden jongeren het lastig om uit de kast te komen?

37% van de jongens en 24% van de meisjes geeft aan het lastig te vinden om te vertellen dat ze homoseksueel zijn.

 

  • Wanneer komen jongeren uit de kast?

Jongens zijn gemiddeld 16,6 jaar en meisjes gemiddeld 15,9 jaar wanneer ze voor het eerst aan iemand vertellen dat ze homoseksueel zijn.

 

  • Wordt homoseksualiteit geaccepteerd door jongeren?

Meer dan 50% van de jongens en 31% van de meisjes vindt het niet goed als twee jongens met elkaar naar bed gaan. Wanneer meisjes met elkaar naar bed gaan vinden 24% van de jongens en 30% van de meisjes dit niet goed.

Wanneer een vriend of vriendin uit de kast zou komen, zou 12% van de jongens en 4% van de meisjes de vriendschap stop zetten.

 

Zelfmoordpercentages onder homojongeren

Wat betreft zelfmoord onder homojongeren zijn de cijfers schrikbarend te noemen. Van de jongeren die bezig zijn met hun geaardheid, denkt meer dan de helft wel eens na over zelfmoord. 1 op de 10 doet ook daadwerkelijk een poging tot zelfmoord. Dit percentage is zes keer hoger dan onder heterojongeren.

Document

BRONNEN/LINKS

MEDIA

PERSBERICHT SCP

NOG ALTIJD BELANGRIJK

Volledige versie

Interview

Jonge homo’s spijbelen twee keer zo vaak, roken zes keer zo vaak en krijgen nog te veel negatieve reacties. Ook een belangrijk feit: 22% van de homojongeren heeft het nog aan niemand verteld. Er zijn grote verbeteringen ten opzichte van jaren eerder maar er is nog genoeg te doen is de conclusie die getrokken kan worden uit de resultaten van een onderzoek door het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) van begin dit jaar.

 

Dat deze gegevens bekend zijn gemaakt is erg belangrijk. ,,Om goed over het onderwerp seksuele diversiteit te kunnen praten is het belangrijk je feiten op een rij te hebben’’ aldus onze verslaggever die zelf ook les geeft op middelbare scholen. ,,Feiten en cijfers binnen dit onderwerp zijn vaak niet objectief. Dat betekend dat ze geschreven zijn door mensen die heel erg voor of juist tegen het verbeteren zijn van de situatie voor homo’s. Ook gelden ze vaak voor een ander land, Amerika bijvoorbeeld. Daarom zijn de cijfers die nu zijn gepubliceerd erg belangrijk. Objectief, actueel en relevant’’

 

Het onderzoek geeft een duidelijk overzicht van de situatie anno 2015. Het aantal mensen tussen de 16 en 25 jaar oud die homo’s vervelend vinden is nu nog maar 6%. Dat was bijna tien jaar geleden nog 18%. Transgenders hebben het nog iets lastiger, daar ligt het percentage op 11%. Een van de dingen die er bij het onderzoek uit springt is dat er een groot verschil is tussen de houding tegenover homoseksualiteit in het algemeen, die dus in grote mate positief is, en de meningen over details. Bijvoorbeeld: één op de drie mensen vinden het vervelend om twee mensen van hetzelfde geslacht elkaar te zien zoenen. Dat is drie keer zo veel als mensen die zoenende hetero’s vervelend vinden. Dan zijn er nog de transgenders, meer dan de helft van de mensen vinden dat zij zelf de operaties moeten betalen om van geslacht te veranderen en bijna 60% van de mensen wil meteen bij de eerste ontmoeting weten wat ze ‘nu precies zijn’.

 

Tussen het leven van heterojongeren en homojongeren zit nog een groot verschil. Homo’s spijbelen vaker, roken vaker en gebruiken vaker drugs. Ook worden homo’s vier keer vaker gepest dan hetero’s. Het resultaat van dit alles is het meest vervelende verschil tussen de twee groepen: Bij homo’s ligt het aantal zelfmoordpogingen vijf keer zo hoog.

 

Deze cijfers moeten natuurlijk omlaag. Om dit te bereiken moet de omgeving waarin homojongeren zich bevinden ‘homovriendelijker’ worden. Als we kijken naar deze situatie op scholen, is er nog genoeg ruimte voor verbeteringen. “Vaak worden homojongeren wel geaccepteerd, maar maken geen deel uit van de ‘samenleving”, stelt Dimph Rubbens, onderwijsdeskundige bij de APS. “Naast het feit dat deze jongeren vaak geen onderdeel uitmaken van de groep, zijn de meeste mensen, waaronder ook de docenten, zich hier vaak niet eens van bewust. Zolang dit het geval is, is het erg moeilijk om verbeteringen te treffen.  Pas wanneer de mensen zich bewust zijn van de situatie, kunnen we langzaam naar een betere omgeving werken. En wat betreft deze ‘betere omgeving’. Bij een idealistisch schoolomgeving kijken we naar drie factoren: kwalificerende functie (diploma halen), socialiserende functie (sociale veiligheid) en individualiserende functie (worden wie je bent)”. Door te praten met docenten en leerlingen wordt geprobeerd de problemen te achterhalen en wordt een oplossing voor deze problemen gezocht, om wél aan deze ideale omgeving te kunnen voldoen en als bijkomend gevolg dat ook de recente problemen voor het grootste deel zullen verdwijnen.

 

Dat jij als lezer van de PVK het verschil kan maken is wederom duidelijk naar voren gekomen. Homo jongeren komen vaak eerder uit de kast bij vrienden dan bij ouders. Daar kan jij dus een belangrijke rol in spelen. Nog heel veel homo’s, een op de  vijf, bleken nog voor helemaal niemand uit de kast te zijn. Van de homo’s die het al wel aan mensen hebben verteld, is maar een derde eerlijk over zijn of haar geaardheid op de sportvereniging. Blijkbaar is dat een plek waar nog veel verbeterd kan worden. Dus, zit je op een sportvereniging, laat je team weten dat iedereen zichzelf kan zijn in jouw omgeving. Wie weet is dan bij het volgende onderzoek dat percentage al weer een stuk hoger!

 

Veel mensen vragen zich af of het tegenwoordig nog steeds nodig is om aandacht te vragen aan de verbetering van homoacceptatie. Sommige mensen vinden het zelfs onzin. Dit onderzoek bracht een gedachte sterk in de redactie naar boven: ‘JA, het is nog steeds nodig!

VOLG ONS
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Is de PVK ook iets voor jouw school? Bestel de editie van 2020 hier!

NIEUWSBRIEF

Nieuwsgierig wat de resultaten zijn van de Paarse Vrijdag Krant? Wil je op tijd gewaarschuwd worden als er nieuwe kranten beschikbaar zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Subscribe for Updates