Show More

De Paarse Vrijdag Krant (PVK)

Om Paarse Vrijdag extra onder de aandacht te brengen bij leerlingen en docenten, brengen wij sinds 2011 de Paarse Vrijdag Krant uit. Het eerste jaar is deze krant aan alle leerlingen van onze toenmalige school, het Regius College Schagen, uitgedeeld. Dit was voor leerlingen en leraren zo succesvol, dat besloten werd het in de jaren daarna groter aan te pakken. Sindsdien wordt de PVK elk jaar op meer scholen ingezet, is er een docentenhandleiding met lesbrieven en zijn er regionale edities. De PVK wordt inmiddels niet meer alleen ingezet als gespreksopener, maar veel vaker als lesmateriaal om letterlijk en figuurlijk meer inhoud te geven aan Paarse Vrijdag.

 

Achter de productie van de krant zit een groot team van vrijwilligers bestaande uit leerlingen, leraren en studenten van verschillende scholen en universiteiten. Samen gaan wij ook dit jaar weer met veel energie werken aan een tweeëndertig pagina’s tellende krant met professionele uitstraling. Eén van onze hoofddoelen hierbij is; de Paarse Vrijdag Krant aantrekkelijk maken voor iedereen op de middelbare school. Op deze manier bieden wij didactische informatie voor alle niveaus en leerjaren aan.

 

Wil jij de Paarse Vrijdag Krant dit jaar ook ontvangen op jou school, neem dan contact met ons op.

 

Voorlichting op school

Naast de Paarse Vrijdag Krant bieden wij voorlichtingen over seksuele en genderdiversiteit aan. Deze lessen worden gegeven aan leerlingen van de tweede tot en met de zesde klas van alle niveaus door vrijwilligers die hun lesbevoegdheid hebben of de opleiding hiervoor nog doen. De lessen, die samen met de krant de basis vormen, duren ongeveer anderhalf uur (twee lesuren) en worden meestal gegeven tijdens het vak verzorging, burgerschap of biologie. Tijdens deze les worden de leerlingen actief bij de les betrokken door middel van discussies, vragen, stellingen, filmpjes en een boekje dat, net als de Paarse Vrijdag Krant, een rode draad is voor de les. Op deze manier krijgen de leerlingen meer inzicht in seksuele en genderdiversiteit en wat dit nou precies inhoudt. Behalve dat er serieuze onderwerpen besproken worden, wordt er ook veel gelachen en zijn wij niet bang om de leerling en onszelf een spiegel voor te houden. Door de combinatie van humor en serieuze onderwerpen is dit dé manier om seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar te maken. 

VOLG ONS
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Is de PVK ook iets voor jouw school? Bestel de editie van 2020 hier!

NIEUWSBRIEF

Nieuwsgierig wat de resultaten zijn van de Paarse Vrijdag Krant? Wil je op tijd gewaarschuwd worden als er nieuwe kranten beschikbaar zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Subscribe for Updates