Het grote paarse woordenboek 2.0

In veel artikelen in deze krant zullen ook dit jaarwaarschijnlijk moeilijke woorden staan, woorden die je niet kent of die je niet helemaal begrijpt. Om de artikelen duidelijker te maken, is er een klein woordenboek gemaakt waardoor je hopelijk beter begrijpt wat er bedoeld wordt!

 

 

Aseksueel – Het gebrek van seksuele aantrekking. Dit is aangeboren, net als je seksuele voorkeur.

 

Biologische sekse – Het fysieke geslacht waarmee je geboren bent, ofwel de lichamelijke geslachtskenmerken waarmee je geboren bent.

 

Biseksualiteit - Biseksualiteit is seksualiteit tussen mensen van verschillend geslacht en van hetzelfde geslacht. Hierbij valt iemand dus zowel op mannen als op vrouwen.

 

Borstoperatie - Het verwijderen of plaatsen van borsten bij een transgender. Bij transvrouwen  groeien borsten door hormonen,  maar wanneer dit (te) weinig groeit, kiezen zij er soms voor om borsten te laten ‘zetten’ door middel van opereren. Bij transmannen zorgen hormonen niet voor het weggaan van borsten, dus zij laten vaak via een operatie de borsten verwijderen.

 

Cisgender – Een term voor mensen van wie de seksuele identiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn. Dit is het tegenovergestelde van transgender.

 

COC - Het COC is de Nederlandse belangenorganisatie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Zij zetten zich in voor gelijke rechten en acceptatie van LHBT’s in Nederland en het buitenland.

 

Coming-out - Het naar buiten komen met je seksuele voorkeur. Wordt vooral gebruikt wanneer iemand ‘uit de kast komt’, dus wanneer iemand de buitenwereld vertelt dat hij of zij valt op iemand van hetzelfde geslacht. Voor een transgender kan ‘coming-out’ betekenen, dat zij ervoor uitkomen dat zij geboren zijn in het verkeerde lichaam.

 

Drag queen / Drag king – Een drag queen is een man die zich op een overdadige manier kleedt als vrouw. Denk hierbij aan een dikke laag make-up, grote jurken en opvallend haar. Een drag king is vrouw die zich op dezelfde manier verkleedt als man.

 

Gaydar – De sociale vaardigheid om homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen te herkennen. Lang is gezegd dat dit een mythe is, maar onderzoek heeft aangetoond dat dat homoseksuelen inderdaad beter andere homoseksuelen kunnen herkennen.

 

Gender - Gender is de term die gebruikt wordt om aan te geven hoe iemand zich voelt en wat iemand denkt, daarbij gaat het om de verschillen tussen mannen en vrouwen.

 

Genderidentiteit – Iemands persoonlijke beleving van gender. Deze vorm van geslacht is niet fysiek, maar psychologisch. Denk hierbij aan verwijzingen naar eigenschappen, gedragingen en rollenpatronen die voor veel mensen behoren tot een bepaald geslacht.

 

Genderdysforie - Ook wel genderidentiteitsstoornis is het gevoel dat iemand heeft over zijn of haar biologische geslacht. Vaak gaat het samen met de wens om van het andere geslacht te willen zijn. De meest ‘extreme’ vorm is wanneer iemand een operatie wil ondergaan, om zijn of haar geslacht aan te passen.

 

Gender fluïde – Wanneer je je de ene keer man voelt, en de andere keer vrouw. Door deze mengeling krijgen mensen geen vaststaand gender, maar wisselt het constant.

 

Geslachtsoperatie - Dit is vaak de laatste stap in de transitie. Door de operatie wordt iemands fysieke geslacht veranderd.

 

GSA - Dit is een groep leerlingen en docenten die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi of in dubio bent. Iedereen kan een GSA starten!

 

Hermafrodiet – Wanneer iemand zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken bezit, noemt men diegene een hermafrodiet. Dit wordt ook wel interseksualiteit genoemd.

 

Hokjes denken – een ongenuanceerde mening over iets hebben en in dit geval over seksualiteit.

 

Holebi - Dit is de samengevoegde naam voor de drie termen homoseksueel, lesbisch en biseksueel. De naam werd vooral gebruikt in België, maar komt tegenwoordig ook steeds vaker voor in Nederland.

 

Hokjes denken - Een ongenuanceerde mening over iets hebben, in dit geval over seksualiteit.

 

Homofobie – dit is een angst voor homoseksualiteit.

 

Homoseksualiteit - Dit is seksualiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht. Deze term verwijst dus enerzijds naar seksuele verlangens van mensen van hetzelfde geslacht, als ook anderzijds naar een seksuele identiteit of geaardheid.

 

Hulpverlener - Iemand die als beroep mensen helpt met bepaalde problemen. Zo kan iemand hulp aanbieden op gebied van medische, geestelijke of maatschappelijke hulp.

 

LHBT/LGBT/Q - Dit is de Nederlandse afkorting die staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender. Deze afkorting wordt gebruikt om de hele groep te benoemen.

 

Lipstick lesbi – Een lesbienne die zich uitermate vrouwelijk gedraagt. Soms wordt het gebruikt voor lesbiennes die als heteroseksueel verondersteld worden.

 

Metroseksueel – Iemand die meer tijd, geld en energie steekt in het bevestigen en versterken van zijn gender dan gemiddeld.

 

Oestrogeen - Dit is het tegenovergestelde van testosteron. Waar testosteron zorgt voor mannelijkheid, zorgt oestrogeen voor vrouwelijkheid. Meer oestrogeen maakt iemand dus vrouwelijker en zorgt voor de vrouwelijke geslachtskenmerken zoals borstgroei en vrouwelijke lichaamsvormen. Oestrogeen wordt daarom ook gebruikt bij de transitie.

 

Panseksualiteit – dit is een seksualiteit waar je niet op het lichaam valt, maar echt op het karakter.

 

Polyamorie – Bepaalde levenswijze waarin mensen open staan voor meerdere relaties en meerdere vormen van seksualiteit. Anders dan polygamie gaat het niet over meerdere huwelijken, maar over meerdere seksuele contacten met medeweten en goedkeuring van je partner.

 

Rolwisseling - Bij transseksualiteit en de transitie hoort ook een rolwisseling, je moet je anders gedragen. Een voorbeeld hiervan is het gaan naar de wc. Ga je naar het mannen- of naar het vrouwentoilet?

 

Seksualiteit - Deze term staat voor iemands seksuele gedrag en neigingen. Zo kan je vallen op mannen, vrouwen, beide of je helemaal niet aangetrokken voelen tot anderen.

 

Seksuele diversiteit - het is een overkoepelende term voor alles wat met seksualiteit te maken heeft.

 

Skolioseksueel – Wanneer je je aangetrokken voelt tot genderqueer of transseksuele mensen, met andere woorden tot mensen die zich niet identificeren als cisgender.

 

Stereotype - Een overdreven beeld van een groep mensen dat vaak niet klopt. Het is dus vaak een vooroordeel of negatief beeld van een groep mensen.

 

Testosteron/Testo/de T - Dit is het stofje dat zorgt voor mannelijkheid. Voor de puberteit is er weinig van dit stofje in je lichaam, pas dan gaat die hoeveelheid groeien. Tijdens de transitie wordt dit ingespoten, zodat de hoeveelheid testosteron groeit en je mannelijker wordt. Testosteron zorgt onder andere voor baardgroei, het krijgen van een zwaardere stem en meer spiergroei.

 

Tomboy – Een meisje of vrouw die zich interesseert en kleedt volgens de traditioneel mannelijke zaken als lichamelijke activiteiten, exacte wetenschappen en sport.

 

Transgender - Wordt steeds vaker gebruikt als een term voor iedereen die zichzelf op welke manier dan ook, als lid van de andere sekse laat zien of zich zo voelt, dan hoe hij of zij geboren is.

 

Transitie - Een overgang, verandering naar een nieuwe (liefst betere en stabiele) toestand. Bij transseksualiteit gaat dit om de overgang naar het andere geslacht. Waarbij  niet alleen de overgang met operaties wordt bedoeld, maar ook het veranderen van de voornaam en het kleden en gedragen naar het andere geslacht.

 

Transman - Dit is een transgender die geboren is als vrouw, maar zich een man voelt en een in transitie gaat om daadwerkelijk als man te leven.

 

Transseksualiteit - Dit is het fenomeen waarbij een persoon zichzelf beschouwt als behorende tot de andere sekse en ook de behoefte heeft dit gevoel te vertalen naar de realiteit door middel van operaties.

 

Transvrouw - Dit is een transgender die geboren is als man, maar zich een vrouw voelt en in transitie gaat om daadwerkelijk als vrouw te leven.

 

Travestiet - Man die af en toe vrouwenkleding draagt, maar die in het dagelijks leven zich als man kleedt.

MEDIA

'Gay Slang'

VOLG ONS
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Is de PVK ook iets voor jouw school? Bestel de editie van 2020 hier!

NIEUWSBRIEF

Nieuwsgierig wat de resultaten zijn van de Paarse Vrijdag Krant? Wil je op tijd gewaarschuwd worden als er nieuwe kranten beschikbaar zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Subscribe for Updates