Zoeken
  • Bas Hageman

Tips voor scholen


De afgelopen zeven jaar hebben wij de Paarse Vrijdag Krant op veel verschillende manieren ingezet zien worden. Uiteraard is de manier waarop u de PVK op uw school gebruikt afhankelijk van de schoolcultuur. In samenspraak met u stellen wij graag het meest passende pakket samen. Om u een idee te geven van de manier waarop de PVK kan worden ingezet, geven wij graag enkele tips.

GESPREKSOPENER

De Paarse Vrijdag Krant kan als gespreksopener gebruikt worden. Zonder dat de krant in zijn geheel gelezen hoeft te worden komen de scholieren in aanraking met de onderwerpen die de krant vertegenwoordigd. Daarom kiezen veel scholen er voor om de kranten uit te laten delen door een groep leerlingen tijdens de pauzes of in de les. Dit kan door middel van actief uitdelen, of een kraampje in de aula die wordt beheerd door de actieve leerlingen.

Door de krant aan zo veel mogelijk leerlingen uit te delen, dient de PVK als een echte gesprekopener tussen de leerlingen. Ondanks dat enkele leerlingen de krant weer weg zullen gooien, betekent dit niet dat het doel niet is bereikt; het gesprek over seksuele diversiteit is immers op gang gekomen. Aan de hand van de reacties kunnen docenten desgewenst met de leerlingen verder praten. Geef hierbij ruimte voor zowel positieve als negatieve reacties.

Wij raden af om een grote stapel kranten voor de leerlingen ergens in de aula of mediatheek neer te leggen zonder hier verder aandacht aan te besteden. Uiteraard nodigt zo’n stapel de leerlingen niet uit om de Paarse Vrijdag Krant erbij te pakken.

TIJDENS DE LES

Op veel scholen wordt de Paarse Vrijdag Krant uitgedeeld tijdens de (mentor)les. Tijdens deze les krijgen de leerlingen de kans om de krant (deels) te lezen en worden de onderwerpen in de klas besproken onder begeleiding van de docent. Door een les speciaal op het onderwerp in te richten, hebben de leerlingen meer kans om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Het is niet zo dat de PVK zich louter leent voor de mentorklas. Bij de PVK kan een docentenhandleiding besteld worden. Hierin worden didactische suggesties gegeven om de informatie uit de krant in de vakspecifieke lessen toe te passen. Ieder schoolvak komt aan bod en heeft een raakvlak met een artikel in de PVK. Op deze manier zou de krant door elke docent in de les ingezet kunnen worden. Wanneer u voor deze aanpak kiest, vergeet dan niet de PVK en de docentenhandleiding van tevoren bij uw collega’s onder de aandacht te brengen middels bijvoorbeeld de docentenvergadering of het personeelsbulletin.

Wij merken dat steeds meer scholen er voor kiezen om enkele artikelen te kopiëren en te bespreken met de leerlingen. Wij verzoeken u met klem dit niet te doen. Als vrijwillige organisatie moeten wij bijbetalen wanneer scholen een kleine oplage bestellen. Dit kan de toekomst van de PVK in gevaar brengen. Maar veel belangrijker is dat u het leerlingen op deze manier lastig maakt om in de eigen tijd nog eens in de krant te duiken. Wanneer de leerlingen de PVK mee kunnen nemen, zullen velen deze inderdaad nauwelijks meer lezen. Hou er rekening mee dat gemiddeld in elke klas 3 leerlingen rondlopen met onzekerheid over hun seksuele gevoelens. Juist voor deze leerlingen is het belangrijk om de krant mee te nemen naar huis. Bovendien kan de PVK ook thuis weer als gespreksopener tussen de ouders en het kind dienen.

41 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
VOLG ONS
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Is de PVK ook iets voor jouw school? Bestel de editie van 2020 hier!

NIEUWSBRIEF

Nieuwsgierig wat de resultaten zijn van de Paarse Vrijdag Krant? Wil je op tijd gewaarschuwd worden als er nieuwe kranten beschikbaar zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Subscribe for Updates