Van de wereld: Amerika

December 12, 2014

Dit is een artikel uit de reeks: ,,Van de wereld” , een reeks waarin we kijken naar verschillende werelddelen! De andere stukken zijn te vinden in de krant van 2014.

 

Nederland voerde als eerste land ter wereld het homohuwelijk in. Slechts negentien landen volgden, dus nog lang niet alle landen laten het toe dat mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen. Wat gebeurde er het afgelopen jaar in Noord- en Zuid Amerika?

 

Homoseksualiteit is in beide werelddelen nog grotendeels een taboe. Dit blijkt het meeste in acht zuidelijke staten van Noord-Amerika. Alabama, Arizona, Louisiana, Mississippi, Oklahoma, South-Carolina, Texas en Utah hebben allemaal een wetgeving tegen homoseksualiteit die nog het meest lijkt op de Russische wet. Er zijn enkele verschillen tussen de wetten in de verschillende staten. Maar in alle staten is het verboden te praten over homoseksualiteit en hier voorlichting over te geven. In Alabama worden scholen zelfs verplicht gesteld kinderen te leren dat homoseksualiteit bij wet verboden is, terwijl dat niet meer zo is. Ook zijn er twee staten die het opkomen voor gepeste homoseksuelen strafbaar hebben gesteld.

 

Uit onderzoek van The Human Rights Campaign blijkt dat homo’s en lesbiennes die op de universiteit in Amerika gewoon uit de kast zijn, bij het solliciteren naar hun eerste baan weer terug in de kast gaan. Op het werk komt maar 7 procent van de homo’s en lesbiennes onder de 24 jaar openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uit. De oorzaak is dat de homoseksuelen bang zijn voor pesterijen op het werk en een negatieve behandeling door de manager.

 

Ondertussen worden de wetten tegen homoseksualiteit in bijna alle Amerikaanse staten wel aangevochten. Afgelopen april bereikte dit een hoogtepunt met 65 rechtszaken aangespannen door de activistische groeperingen in de verschillende staten. Alleen in Alaska, Georgia, Montana, Noord-Dakota en Zuid-Dakota liepen op dat moment geen rechtszaken tegen de anti-homowetten. Al deze rechtszaken kunnen betekenen dat het hoogste Amerikaanse Hof binnenkort moet beslissen over de anti-homowetten, wat positieve gevolgen zou kunnen hebben.

 

In Zuid-Amerika is Brazilië één van de landen waar het homohuwelijk is toegestaan. Toch zijn hier in 2014 312 moorden op homoseksuelen, transseksuelen of travestieten gepleegd. Dit is 7,7 procent minder dan vorig jaar, maar desondanks blijft Brazilië ruime koploper qua homofobiemoorden.

Een ander land waar veel homo’s worden vermoord is Jamaica. Ondanks het feit dat sinds de verkiezingen in 2012 de premier van dit eiland verbetering beloofde, is er dit jaar een documentaire uitgekomen die het tegendeel bewijst. Homo’s moeten letterlijk onderduiken in het rioleringssysteem van de steden om elkaar veilig te ontmoeten. Voorlopig komt daar ook nog geen verandering in. Onlangs nog verklaarde de politiek dat "homo’s geen slachtoffers zijn, maar criminelen die onder de roze paraplu genaamd ‘homogemeenschap’ misdaden begaan.”

 

Peru heeft daarentegen zijn eerste openlijke homo-politicus. De 66 jarige man had al een tijd een vriend, maar wist dit nog altijd te verbergen voor de pers. Hij wilde graag zijn privé-leven en werk gescheiden houden. Nu was echter het goede moment om uit de kast te komen, waarbij Carlos Bruce direct een wetsvoorstel heeft ingediend rond het legale partnerschap voor holebi koppels.

 

 

 

Please reload

VOLG ONS
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Is de PVK ook iets voor jouw school? Bestel de editie van 2020 hier!

NIEUWSBRIEF

Nieuwsgierig wat de resultaten zijn van de Paarse Vrijdag Krant? Wil je op tijd gewaarschuwd worden als er nieuwe kranten beschikbaar zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Subscribe for Updates

Officieel logo ZaanPride 2020 onthuld

01/02/2020

1/6
Please reload