Bezorgservice Hoorn

December 9, 2015

Als de inkt nog nauwelijks is opgedroogd breekt de eerste dag aan om kranten te gaan bezorgen! De eerste stad waar een grote witte bus vol met kranten mag ontvangen is Hoorn. Er staan vijf scholen op het programma als Bas en Maarten in de bus stappen.

Halverwege de middag starten we in Zaandam en rijden we aan een stuk door naar Hoorn. Als eerste school bezoeken we D’Ampte. We worden warm ontvangen door Eveline Koehorst. Het is een VMBO school met basis, kader en mavo. ‘’Vooral de Mavo klassen zijn erg enthousiast’’ verteld Eveline. Het is een dame die opvalt door haar rode haar. ,,Ga je het nu paars schilderen?’’ Roept een van haar collega’s als we even staan te kletsen. ,,We hebben de Paarse Vrijdag Krant vooral voor de bovenbouw gekocht. Het is ons eerste jaar en ik weet nog niet hoe het gaat lopen op 11 december. Dat de MAVO veel aan de krant heeft weet ik zeker, basis en kader gaan het hopelijk ook goed oppakken. Voor de jonge scholieren heb ik ook al bakken met paarse spullen staan, daarmee gaan we de school helemaal versieren.’’ Tijdens ons korte babbeltje komt zichtbaarheid ter spraken. ‘’Niet alleen Paarse vrijdag maken we heel zichtbaar. Ook is homoseksualiteit al best zichtbaar op onze school. Sommige leerlingen komen er openlijk voor uit. Daarom gaan leerlingen heel enthousiast aan de slag met Paarse vrijdag’’

 

We moeten door naar de volgende school en stappen in onze bus die pontificaal voor een –verboden te parkeren- bord staat. De volgende op de route is  het Clusius college. We blijken niet de enige te zijn met bijzondere parkeervaardigheden want op het terrein van school twee staat een tractor geparkeerd! Na daar hartelijk om te hebben gelachen lopen we richting de deur van het Clusius college in Hoorn met 500 kranten in onze handen. ,,Daar zijn ze, het bezorgcomité! Nou, hier is het welkomstcomité hoor!’’ Roept Pieter Snoek over het terrein. ,,We gaan ons met de kranten met name richten op het VMBO’’ verteld hij als we binnen zijn. ,,We hebben hier ook een MBO maar die leerlingen zijn overal en nergens. Dan is het lastig om spontaan een krant aan iedereen te geven’’. Pieter is in ieder geval al heel enthousiast. ,,Ik laat jullie weten hoe het achteraf was. Zoals je hebt gemerkt reageer ik altijd snel op de mail!’’

 

 

 

 

 

Bij de derde school, het Copernicus, zijn we even de deur kwijt. Ook vorig jaar was deze school van de partij maar toen zag het er heel anders uit. Ze zitten midden in een verbouwing en dat is te zien aan de steigers die de voorkant van de school blokkeren. Gelukkig staat er een dame door het raam heen signalen aan ons te geven dat we net om de hoek moeten zijn. Met een volle kar lopen we om de school heen en we kunnen precies een gesprek opvangen van de bouwvakkers. ,,Ik vind dat zo vies hè, in bad liggen. Dan lig je toch in je eigen troep de hele tijd?’’. We mogen de kranten neerzetten bij de administratie. De mensen die we daar aantreffen zijn vol passie over Paarse vrijdag. ,,We postten alles op social media. Ook Paarse vrijdag dus! De kranten die we hebben besteld gaan direct door naar de leerlingenraad. Zij hebben er samen met de docenten allemaal plannen mee. Die kunnen we alleen nog niet vertellen, daar moet je ons maar voor volgen op twitter!’’. Nog niet alle kranten zijn de school binnen. Een tweede volle kar moet naar de administratie ruimte. Terug naar de bus dus en stapelen maar weer. Als we voor de tweede keer naar de school weten we inmiddels hoe we moeten lopen. Om de bouwvakkers heen. We horen ze nog net een van de bouwvakkers roepen: ,,Homo!!’’. Wie weet kunnen ze op Paarse vrijdag ook een krantje krijgen….

 

We zijn over de helft en bezoeken nog het OSG West-Friesland en het Werenfridus. Op deze laatste twee scholen worden we te woord gestaan door de conciërges. Als we toestemming krijgen om de grote stapels kranten in het conciërge hok te plaatsen, beseffen de heren ineens dat het nog twee weken daar moet blijven staan. ,,We zetten het wel op het bureau van de directie. Dan kunnen ze er niet meer omheen! Nee grapje hoor, we zijn hier op school altijd erg fanatiek tijdens Paarse vrijdag. Elk jaar hebben we wel een kraampje hier in de hal, en versieren we de school met Paarse ballonnen. Dit jaar zal dat ook wel helemaal goed komen!

 

Bas zet Maarten af op het station. Het was een succesvolle route die achteraf erg leek op een van de bezorgdagen van vorig jaar. Toen deden we er alleen ook nog eens Edam en Volendam bij. Als Maarten terug naar huis gaat met de trein en Bas met de bus, wordt halverwege gebeld. Al meerdere keren heeft Ina Dekker contact proberen te zoeken en ze laat het er niet bij zitten als ze ons de eerste paar keer niet kan bereiken. Bas zet de bus aan de kant in een zijstraatje in Hoorn en neemt op. Ina Belt namens het Horizon college Hoorn (MBO), of ook zij 200 kranten kan krijgen. Bas hakt de knoop door aangezien hij toch nog in de bus heeft liggen en typt het adres van het Horizon college in de navigatie. Wat blijkt? Nog geen twee straten is de eindbestemming! Met zo veel toeval moet het wel zo zijn. Bas keert zijn bus nog eenmaal om en bezorgt de laatste kranten van de dag.

Tags:

Please reload

VOLG ONS
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Is de PVK ook iets voor jouw school? Bestel de editie van 2020 hier!

NIEUWSBRIEF

Nieuwsgierig wat de resultaten zijn van de Paarse Vrijdag Krant? Wil je op tijd gewaarschuwd worden als er nieuwe kranten beschikbaar zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Subscribe for Updates

Officieel logo ZaanPride 2020 onthuld

01/02/2020

1/6
Please reload