Tips voor het gebruik van de PVK

Wanneer u de PVK in wil gaan zetten op uw school, kan dat op veel verschillende manieren. Dit is uiteraard afhankelijk van de schoolcultuur. In overleg met u stellen wij graag het meest passende pakket samen. Om u een idee te geven van de manier waarop de PVK kan worden ingezet, geven wij graag enkele tips.

 

Tijdens de les

De PVK kan uitgedeeld worden tijdens de (mentor)les. Hierbij kunnen de werkbladen en didactische suggesties uit de docentenhandleiding worden ingezet. De docentenhandleiding geeft per artikel aan hoe deze ingezet kan worden qua doelgroep, niveau en vak. Ieder schoolvak komt aan bod en heeft een raakvlak met een artikel in de PVK.  Door een les speciaal op het onderwerp in te richten, hebben de leerlingen meer kans om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer u voor deze aanpak kiest, vergeet dan niet de PVK en de docentenhandleiding van tevoren bij uw collega’s onder de aandacht te brengen.

 

Gespreksopener

De PVK kan als gespreksopener worden ingezet. Door de krant aan zoveel mogelijk leerlingen uit te delen, dient de PVK als een echte gespreksopener tussen de leerlingen. Ondanks dat leerlingen de krant weer weg zullen gooien, zal het doel toch bereikt worden; het gesprek over seksuele diversiteit is immers op gang gekomen. Daarnaast is nog veel belangrijker: leerlingen die affiniteit met het onderwerp hebben, kunnen de PVK zonder dat het opgemerkt wordt wél meenemen. Dit is dé belangrijkste reden dat wij de PVK zo goedkoop houden: elke leerling moet bereikt kunnen worden.

 

Wij raden af om een grote stapel kranten voor de leerlingen ergens in de aula of mediatheek neer te leggen zonder hier verder aandacht aan te besteden. Uiteraard nodigt zo’n stapel de leerlingen niet uit om de PVK te gaan lezen. Ook kunnen de leerlingen die baat bij de krant zouden hebben op deze manier niet makkelijk een krant meenemen.

 

Voorlichting

Tijdens Paarse Vrijdag komen de makers van de PVK graag op uw school langs om een lezing te geven over seksuele en genderdiversiteit.

 

Belangrijke mededeling

Wij verzoeken u om geen artikelen te kopiëren uit de PVK en deze los in de klas te behandelen. Op deze manier maakt u het leerlingen lastig om in de eigen tijd nog eens in de krant te duiken. Wanneer de leerlingen de PVK mee kunnen nemen, zullen velen deze inderdaad nauwelijks meer lezen. Hou er rekening mee dat gemiddeld in elke klas drie leerlingen rondlopen die nadenken over hun genderidentiteit of seksualiteit. Juist voor deze leerlingen is het belangrijk om de krant mee te nemen naar huis. Bovendien kan de PVK ook thuis weer als gespreksopener tussen de ouders en het kind dienen.

 

Contact

Wilt u meer informatie over de Paarse Vrijdag Krant of hoe deze ingezet kan worden? Neem contact op met Bas Hageman via het contactformulier, via bas@paarsevrijdagkrant.nl of telefonisch via 06 21 90 89 12. Voor bestellingen vult u het bestelformulier in of mailt u Bas.

Stichting PVK is een organisatie bestaande uit vrijwilligers. Daarom vragen wij de school om een vergoeding van de drukkosten. Deze drukkosten verschillen tussen de €0,25 en €0,22 per krant afhankelijk van het aantal kranten dat u bestelt.

 

Geef op het formulier aan voor welke school en/of locatie u de kranten bestelt, het aantal kranten en uw contactgegevens. Voor vragen kunt u het contactformulier invullen, mailen naar bas@paarsevrijdagkrant.nl of belt u 06 21 90 89 12.

VOLG ONS
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Is de PVK ook iets voor jouw school? Bestel de editie van 2020 hier!

NIEUWSBRIEF

Nieuwsgierig wat de resultaten zijn van de Paarse Vrijdag Krant? Wil je op tijd gewaarschuwd worden als er nieuwe kranten beschikbaar zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Subscribe for Updates