Zuid-Afrika, de Regenboognatie

Door Rachel Metselaar

 

“Homo’s hebben ook écht gevoel voor drama.” Ik ben uiteten met mijn  kamergenoot en twee vriendinnen van haar. Het onderwerp komt op een homoseksuele kennis van één van hen, die in de theaterwereld werkt. Zij praten verder over hoe uitbundig homo's zijn. Ik schuifel een beetje ongemakkelijk op mijn stoel en probeer er wat tegenin te brengen, maar echt een gesprek wordt het niet. Mijn kamergenootje probeert het onderwerp (onsuccesvol) te veranderen. Ik ben zelf queer en ontzettend introvert. Dat zou best grappig zijn, als het  niet zo’n schadelijk stereotype was met al die vooroordelen die het met zich meebrengt.

 

Zuid-Afrika kent een constitutie die als één van de vooruitstrevendste in de wereld wordt gezien. Verschillen in gender, sekse en seksuele oriëntatie worden heel specifiek beschermd. Jaarlijks wordt er bijvoorbeeld in Kaapstad een bijeenkomst voor LHBT+ moslims georganiseerd. Mensen met hetzelfde gender kunnen met elkaar trouwen. Tegelijkertijd vindt er veel geweld en discriminatie tegen LHBT+’ers plaats. Het is een land met veel verschillende culturen. Daardoor zijn er veel verschillende ervaringen met en opvattingen over gender en seksuele/romantische oriëntaties.

 

In de zomer van 2015 arriveer ik in Stellenbosch, een klein studentenplaatsje in de buurt van Kaapstad. Ik ga er vijf maanden studeren. Hier wordt met name Afrikaans gesproken, en Afrikaans is ook de dominante cultuur. Vergeleken met de rest van het land is het wel  ontzettend blank. De hele Western Cape overigens. Stellenbosch is ontzettend koloniaal, maar het is er knus, historisch, sfeervol en bijna alles is op loopafstand. De plaats wordt omringd door voor Nederlandse begrippen heuse bergen, en het voelt echt als een campus. Net als in andere studentensteden zullen er in Stellenbosch later dat jaar felle studentenprotesten zijn.

 

Het koloniale verleden is nog steeds goed zichtbaar in Zuid-Afrika. De Afrikaanse cultuur is er sterk door beïnvloed, ook als het gaat om de ideeën over gender en relaties. Homofobie wordt soms ook wel een westers importproduct genoemd.

 

Ervaringen van LHBT+’ers in de Afrikaanse cultuur zou ik in één woord omschrijven als ‘onzichtbaar’. Om mij heen merkte ik een behoorlijke druk voor mensen om voor je 30e te trouwen. Over oriëntaties buiten heteroseksualiteit of diverse gender ervaringen werd weinig gezegd. Door die sterke verwachtingspatronen rondom huwelijk en relaties is het redelijk moeilijk om uit de kast te komen. Ik heb mensen om me heen ontzettend hun best zien doen om hun geaardheid verborgen te houden, zeker voor hun familie. Ze waren (terecht) bang om buitengesloten te worden of zelfs niet meer als kind gezien te worden door hun ouders. Sommigen kregen hierdoor last van depressies of paniekaanvallen. Tegelijkertijd is één woord niet genoeg om de diversiteit van de cultuur weer te geven. Hoewel veel mensen veel moeite hadden om ermee om te gaan, waren er ook mensen die plekken vonden om zichzelf te zijn.

 

Stellenbosch is maar een heel klein stukje van Zuid-Afrika. Het land is ontzettend rijk aan verschillende culturen en wordt niet voor niets de regenboognatie genoemd. Het is logisch dat de ervaringen van de bevolking rondom gender, seksuele en romantische diversiteit ontzettend uiteenlopen. In welke mate iemand geaccepteerd wordt, kan ook nog samenhangen met andere omstandigheden. Zo heeft Nkabinde, een lesbische Sangoma (traditionele healer in de Zulu cultuur) een autobiografie geschreven waar ze onder andere beschrijft hoe haar positie als een Sangoma haar bescherming biedt.

 

Er is dus niet één verhaal rondom Zuid-Afrika en LHBT+’ers in Zuid-Afrika, zoals dat ook nergens anders bestaat. Hoewel hun ervaringen aan cultuur en plaats gelinkt zijn, is het gecompliceerder dan dat. Soms bestaat het beeld over Zuid-Afrika als achtergesteld en behoudend. Persoonlijk heb ik de meeste vervelende opmerkingen over queerness op Amsterdam Centraal ervaren en niet in Zuid-Afrika. Laten we dus vooral ervaringen en verhalen delen en daarvoor de ruimte creëren op plekken waar die nog niet is. Zo krijgen we geen eenzijdig beeld, maar een volwaardig mozaïek.

 

 

 

VOLG ONS
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

Is de PVK ook iets voor jouw school? Bestel de editie van 2020 hier!

NIEUWSBRIEF

Nieuwsgierig wat de resultaten zijn van de Paarse Vrijdag Krant? Wil je op tijd gewaarschuwd worden als er nieuwe kranten beschikbaar zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Subscribe for Updates