top of page

Vaak gestelde vragen

 • Hoeveel kost de PVK?
  De PVK is een initiatief van en voor scholieren, studenten en docenten. Om de productiekosten te kunnen dekken, betaalt u per krant een kleine vergoeding. Deze kosten worden lager wanneer u meer kranten bestelt. De docentenhandleiding bevat opdrachten, gespreksstarters en didactische suggesties waardoor de PVK ingezet kan worden door elke docent op elk niveau en voor alle leeftijden. ​ Prijslijst: Prijs per krant, u betaalt geen btw 0 tot 499 exemplaren: €0,29 500 tot 999 exemplaren: €0,27 1000 exemplaren of meer: €0,25 Docentenhandleiding (inzetbaar op elke school): €50 De bezorging is €8,50 per doos. In een doos passen maximaal 200 kranten.
 • Wanneer wordt de krant bezorgd?
  De PVK wordt elk schooljaar rond 20 november gedrukt. Hierna worden ze direct verstuurd naar de scholen die de krant hebben besteld om in te zetten tijdens Paarse Vrijdag. We streven ernaar dat de PVK uiterlijk twee weken vóór Paarse Vrijdag op uw school geleverd is. Heeft u wel voor de drukdatum een bestelling gedaan maar zijn de kranten niet twee weken van te voren geleverd? Neem dan snel contact op via het contactformulier of bas@paarsevrijdagkrant.nl. Overigens kunt u ook na de drukdatum nog de PVK bij ons bestellen.
 • Kan ik de krant digitaal krijgen?
  De PVK is niet digitaal verkrijgbaar. Onze filosofie is dat de PVK zichtbaar en tastbaar moet zijn. Hier hebben wij om verschillende redenen voor gekozen: 1. Met de PVK wordt het gesprek op school opengebroken. Als leerlingen iets tastbaars ontvangen wordt er sneller over gesproken dan over een digitaal bestand. Wij herkennen ook dat er leerlingen zullen zijn die de krant weggooien, maar desondanks zal de PVK ervoor zorgen dat de leerlingen na gaan denken over seksuele en genderdiversiteit. De krant biedt op een zo goedkoop mogelijke manier iets tastbaars en zichtbaars. Onderwijskundig is het natuurlijk het beste om de PVK uit te delen en de onderwerpen te bespreken. 2. Elke leerling kan de krant meenemen. Leerlingen die interesse hebben in de onderwerpen omdat ze zelf nadenken over hun seksuele geaardheid of gender (gemiddeld 3 leerlingen in elke klas) kunnen de PVK makkelijker (stiekem) meenemen wanneer deze aan alle leerlingen wordt uitgedeeld. Een digitale versie of een krant op aanvraag is veel minder uitnodigend. Er zijn veel verhalen van leerlingen die aan de hand van de PVK duidelijkheid over hun eigen gevoelens hebben gekregen of de krant als gespreksopener naar hun ouders hebben gebruikt. Voor een klein bedrag per klas/school een groot resultaat dus! 3. Wanneer we de krant digitaal aan zouden aanbieden hebben wij geen zicht meer op waar de krant terecht komt. De kosten die wij maken bij de krant worden gedekt binnen het bedrag van €0,25 tot €0,29 per krant (afhankelijk van de grootte van de bestelling). Als we de krant voor een bepaald bedrag digitaal aan scholen gaan verspreiden, kan deze makkelijk doorgestuurd worden naar andere scholen. Helaas hebben wij niet het geld en de digitale middelen om met toegangs- of verificatiecodes te werken.
 • Hoe weet ik of de krant geschikt is voor mijn school/klas?
  De PVK is voor elke klas inzetbaar. De artikelen worden geschreven op verschillende leesniveaus en aansluitend op alle schoolvakken. Zo staat er in de PVK voor ieder wat wils. Daarnaast zijn er speciale edities beschikbaar met extra artikelen van een makkelijker of juist moeilijker leesniveau. Kortom: de PVK past zich graag aan aan uw leerlingen, van de 1e klas lwoo tot 6 vwo! Neem contact met ons via het contactformulier of mail bas@paarsevrijdagkrant.nl.
 • Is de krant ook inzetbaar op VSO en PO?
  De PVK wordt ook ingezet op veel VSO en PO scholen. Hiervoor is op aanvraag een speciale editie beschikbaar (de Violet-editie) waarin meer artikelen staan met een makkelijker leesniveau. Zo kunt u de PVK ook inzetten in de hogere klassen van het PO of in het VSO. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
 • Kan mijn leerling meeschrijven voor de krant?
  De PVK wordt geschreven voor én door leerlingen. Nieuwe redactieleden zijn altijd welkom. Iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen! Heeft u een leerling in de klas waarvan u denkt dat deze graag mee zou willen schrijven met de PVK? Aarzel niet en laat deze leerling contact opnemen met Floris via floris@paarsevrijdagkrant.nl of een dm op onze Instagram @paarsevrijdagkrant.
 • Kan de krant ook na Paarse Vrijdag nog gebruikt worden?
  De Paarse Vrijdag Krant bestaat voornamelijk uit artikelen die het gehele schooljaar nog bruikbaar zijn om in te zetten tijdens de les. Ook kunt u de PVK uitdelen aan de leerlingen die een voorlichting over seksualiteit, gender en/of diversiteit hebben gehad. Met de docentenhandleiding zorgt u ervoor dat de PVK sowieso nog het gehele schooljaar door elke docent op ieder gewenst moment ingezet kan worden.
 • Kan ik eerder/later bestellen?
  De nieuwe editie van de Paarse Vrijdag Krant wordt altijd gedrukt rond 20 november. Hierna worden de kranten direct verstuurd naar alle scholen die de PVK hebben besteld om in te zetten tijdens Paarse Vrijdag. Wilt u verzekerd zijn van genoeg exemplaren? Bestel dan voor 20 november. Na deze datum kunt u ook nog bestellen. We laten altijd extra exemplaren drukken. Maar let op: de kans is aanwezig dat we niet meer de gewenste hoeveelheid PVK’s kunnen leveren.
 • Waarom zit de docentenhandleiding niet bij de levering?
  De docentenhandleiding is heel erg uitgebreid. Daarom krijgt u deze niet op papier in het pakket met kranten, maar online opgestuurd. In het 120 pagina’s dikke pakket zitten meer dan tien lesbrieven en vindt u didactische suggesties per artikel, vak en niveau. Met de handleiding is de PVK nog beter inzetbaar voor elke school en elke leraar. Geen zorgen, door middel van een overzichtelijk register kunt u snel de informatie en lesbrieven vinden die voor u relevant zijn. Omdat de handleiding zo’n dik pakket is en elke docent eruit kan halen wat diegene wil, krijgt u de docentenhandleiding online opgestuurd.
 • Kan ik het Paarse Vrijdag pakket met posters en bandjes bestellen ?
  Het Paarse Vrijdag pakket is niet te bestellen bij de Stichting PVK. Dit pakket kunt u gratis bestellen via onze vrienden van GSA Netwerk.
 • Is een krant niet vervuilend voor het millieu?
  Wij proberen de ecologische voetafdruk van de PVK als fysieke krant zo minimaal mogelijk te houden. Rodi Media produceert de kranten door middel van een milieuvriendelijk productieproces. Sinds een aantal jaar is Rodi de enige drukkerij in Nederland met een watervrij drukproces. Dit betekent dat er geen water verspild wordt tijdens of na het drukken, en dat bij de schoonmaak van de pers ook minder papierafval weggegooid wordt. Zie hier voor meer info. De bezorging van de PVK door After Press Group gebeurt milieubewust. Het bedrijf scheidt al zijn afval en functioneert uitsluitend op groene stroom.
 • Waarom staat er geen BTW-nummer op de factuur?
  De PVK is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat heeft een heleboel voordelen, je hoeft geen BTW meer te betalen aan ons bijvoorbeeld, maar het betekent wel dat we geen BTW-nummer meer hebben om op de factuur te zetten. Er is wel een RSIN-nummer dat daarvoor in de plaats kan worden overgenomen.
 • Kan ik ook doneren aan de PVK?
  Dat kan zeker. Als u een bijdrage wilt leveren om ons te helpen een nog mooiere en betere PVK te maken zijn we daar heel gelukkig mee. U kunt altijd een mailtje sturen naar floris@paarsevrijdagkrant.nl sturen. Een mooi bijkomend voordeel is dat de hele donatie bij de krant terecht komt: omdat wij een ANBI-stichting zijn wordt er geen belasting op giften en donaties geheven.
 • Hebben jullie tips voor de organisatie van Paarse Vrijdag?
  Tips voor de organisatie van Paarse Vrijdag vindt u altijd in de docentenhandleiding die bij de PVK besteld kan worden. Heeft u vragen over de organisatie van Paarse Vrijdag of over hoeveel PVK’s het beste besteld kunnen worden voor uw school, neem dan contact met ons op via het vragenformulier of mail bas@paarsevrijdagkrant.nl.
 • Is Paarse Vrijdag nog wel nodig?
  Sinds Paarse Vrijdag wordt georganiseerd (2010), is het onderwerp LHBTQ steeds meer bespreekbaar geworden op scholen. Toch hoor je nog steeds nieuws over negatieve reacties en geweld tegen LHBTQ'ers, ook in Nederland en zelfs op scholen. Uit de Landelijke Veiligheidsmonitor (2021) blijkt ook dat LHBTQ-leerlingen zich minder veilig zijn gaan voelen en vaker worden lastig gevallen dan in 2018. Dat betekent dat er nog veel moet gebeuren. Leerlingen en leraren die elkaar ondersteunen en laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn op school blijken heel belangrijk. Dat is niet altijd zo vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat slechts 24% van de jongeren aangeeft dat je op school uit de kast kan komen als LHB'er (Movisie, 2022). Verder geeft 43% van de trans jongeren die uit de kast zijn en naar school gaan, aan te slachtoffer te zijn van verbaal geweld. LHBTQ-leerlingen worden op school vaker gepest en veel jongeren zijn nog niet uit de kast en/of durven niet zichzelf te zijn. Dit heeft effect op het welzijn en de gezondheid van onze leerlingen. Door als school mee te doen met Paarse Vrijdag kan je aan elke leerling laten zien dat je jezelf kan zijn op school. De Paarse Vrijdag Krant geeft hierbij extra inhoudelijke ondersteuning zodat leraren en leerlingen met elkaar in gesprek kunnen over allerlei onderwerpen.
 • Zijn jullie onderdeel van een organisatie?
  De Stichting PVK is een zelf opererende stichting. Wij zijn geen onderdeel van andere stichtingen of organisaties. Uiteraard werken we wel samen met andere organisaties met als belangrijkste partners verscheidende gemeentes, lokale GGD’s, lokale COC’s, COC Nederland, School en Veiligheid, ILHIA, ILGA en Movisie. Landelijk wordt Paarse Vrijdag georganiseerd via het GSA Netwerk van COC Nederland. De Paarse Vrijdag Krant sluit aan op deze dag en het bijbehorende thema.

Uw vraag niet beantwoord?
U kunt altijd een mailtje sturen via het contactformulier of een bericht via onze Instagram, dan doen wij ons best om zo snel mogelijk het antwoord uw kant op te sturen.

20210113_150539.jpg
bottom of page