top of page

2020

Thema 2020: Niet alleen

Alle leden van de hoofdredactie hebben inmiddels ruime ervaring in het onderwijs of de journalistiek. Ook werken we veel samen met organisaties die jeugdhulp bieden. Van alle kanten zien en horen we hoe moeilijk het momenteel is om waardevol contact te hebben met de leerlingen. Deze kinderen zitten in kleinere klassen, mogen niet met elkaar afspreken of zitten zelfs dagenlang achter hun computer op de slaapkamer les te volgen. De contactmomenten tussen docent en leerling zijn gering waardoor u als docent steeds moeilijker kan peilen hoe het nu echt gaat met ze. Ook de leerling merkt dit op en mist deze aandacht en bescherming.

 

Ons thema van dit jaar is in eerste instantie een oproep naar onze lezers. Ook in deze coronacrisis, op je eigen slaapkamertje, ben je niet alleen. Hoe moeilijk het ook is, docenten willen graag weten hoe het met je gaat. Deze docentenhandleiding biedt voor u als docent extra tools hiervoor. Het thema is dubbelzinnig. Het gaat namelijk ook over identiteit. Je bent niet alleen jongen, maar ook cisgender, een goede voetballer en biseksueel. Er is zo veel meer dan alleen één label. Identiteitsvorming is een universeel thema voor alle leerlingen. Niet alleen voor LHBTQ-leerlingen. Dit maakt onze krant ook dit jaar weer relevant voor alle scholieren.

Voorgaande edities

In 2018 kwam op aanvraag van de gemeente Zaanstad de eerste Regio-editie van de PVK uit, met artikelen over lokale initiatieven en gebeurtenissen. Deze editie werd geschreven door leerlingen van middelbare scholen uit de regio en bevatte ook portretten met interviews met een aantal van deze leerlingen om ze extra in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar zijn er maar liefst drie regio-edities verschenen, in de gemeentes Zaanstad, Purmerend en Hilversum.

bottom of page