top of page

Wie zijn wij

De stichting

Bas: Vanaf het moment dat hij samen met Maarten de PVK oprichtte, is Bas al het gezicht en de stem van de krant. Als je kranten bestelt als docent, je eigen regio-editie wil hebben als gemeente of als leerling met de PVK belt, kom je bij Bas terecht. Binnen de redactie regelt hij al het contact met bedrijven, scholen en gemeentes waar de PVK mee samenwerkt. In de stichting is hij secretaris.

 

Maarten: Als oprichter en voorzitter van de stichting is Maarten degene die gaat over het bedenken, invullen en produceren van de krant. Als hoofdredacteur doet hij het meeste werk. Ieder jaar heeft de PVK een thema, ontwerp en nieuwe invulling die allemaal bij Maarten vandaan komen: van het design tot aan de precieze kleur Paars die gedrukt wordt. Tot slot gaat hij over de regioredacteuren die ieder jaar de regio-edities maken.

Floris: In 2015 is Floris als eindredacteur bij de PVK begonnen. In de jaren daarna heeft hij zijn best gedaan om zoveel mogelijk stijl- en spelfouten uit de krant te filteren. Daar is de afgelopen jaren nog het een en ander bijgekomen: Het begeleiden van de schrijvers in de redactie doet Floris ook.  Sinds de PVK een stichting is, is hij ook penningmeester.

Verschillende edities

De Paarse Vrijdag Krant kent sinds 2018 ook regionale edities. Zaanstad, Hilversum, West-Friesland en Purmerend hebben allemaal al hun eigen editie van de krant zien verschijnen. Soms zelfs al meerdere jaren op rij!

In iedere regio-editie staan lokaal LHBTQ-nieuws, portretten van scholieren uit de regio die hun eigen verhaal vertellen en tips voor lokale GSA’s om nog groter en gaver te worden. De lokale edities worden geschreven voor en door scholieren en studenten uit de regio zelf. Zij worden met elkaar in contact gebracht door de PVK als onderdeel van de regio-editie. De verbinding tussen de GSA’s en scholen zijn minstens zo belangrijk als de regio-editie zelf.

 

Hoe dat allemaal tot stand komt? Daar zorgen onze regioredacteuren voor! Zij gaan ieder jaar hard aan de slag om lokale PVK-schrijvers te vinden en begeleiden, filmdagen en andere leuke dingen te organiseren en alle leerlingen met elkaar in contact te brengen. En dan maken ze er ook nog een krant van samen met de hoofdredactie! 

Gastlessen

De PVK komt ook langs in de klas. Lessen seksualiteit worden gegeven door Loefles. Eva en Deva praten op een open en positieve manier met de leerlingen over alles wat met seks te maken heeft. Specifieke lessen seksuele en genderdiversiteit worden in afwisselende tweetallen gegeven door Bas, Floris, Joanna en Maarten.

Voor en door scholieren

De PVK wordt nu al meer dan 10 jaar gemaakt voor en door scholieren uit heel Nederland. Ook de afgelopen editie staat er vol mee. Hieronder lees je over drie van onze regiotoppers. Alle drie zijn ze op heel verschillende manieren bij de krant terechtgekomen, maar je vindt ze allemaal terug in de laatste editie.

Abe

Een van onze splinternieuwe redactieleden is Abe uit Hilversum. Hij zit in de brugklas op het A. Roland Holstcollege, en dus meteen ook bij de PVK! Hoe je dat voor elkaar krijgt? Abe werd door regioredacteur Alma gevraagd om mee te werken aan de eerste speciale Hilversumeditie, “en natuurlijk kon ik geen nee zeggen tegen deze fantastische krant!” Dat is ook wel meteen uit de hand gelopen: meewerken werd al vrij snel ‘In de krant staan’. Als je in de regio-editie Hilversum kijkt kun je Abe terugvinden in een prachtig portret op pagina 17. Dat is ook meteen zijn favoriete artikel!

 

Rosalie

In deze editie van de PVK (en een paar vorige) kom je Rosalie Groenia tegen. Ze zit op het Regius College in Schagen en ook al 4 jaar bij de redactie. Dat begon toen ze, als lid van de GSA, langskwam bij een voorlichting van PVK, waarna ze met hoofdredacteur Maarten aan de praat raakte. Sindsdien heeft ze namens de krant Ellie Lust geïnterviewd, aan de eerste Zaanstadeditie meegewerkt en afgelopen jaar een prachtig GSA-artikel geschreven samen met Julie Bos. Haar favoriete artikel is lastig om te kiezen, daarom een top drie: “Tot nu toe die van Julie en mij omdat hier echt onze eigen verhalen in voorkomen, maar ook het stukje ‘Helden van toen’ uit 2019 en dan als laatste de column ‘De enquête’ want die is door een goede vriendin geschreven.”

 

Eathon

Eathon en de PVK zijn elkaar op een hele bijzondere manier tegengekomen: toen hij in 2014 op het Zaanlands Lyceum zat, las hij het artikel ‘Niek: twee jaar later’. Daardoor kwam hij erachter dat hij, net als Niek, transgender is. Dit is ook meteen zijn favoriete artikel. Toen hij daarna op zijn school vertelde hoe het met zijn seksualiteit zat, kwam hij ook hoofdredacteur Bas tegen. Die is ook docent op het Zaanlands Lyceum namelijk. Het duurde niet lang voordat Eathon ook met een eigen interview en daarna als columnist in de PVK stond! Kijk maar eens op pagina 8 van de Zaanstadeditie. Inmiddels is het Zaanlands veranderd in de Hogeschool van Amsterdam, maar Eathon blijft wel bij de PVK redactie!

bottom of page